Uredbe za ublažavanje ekonomskih posljedica uslijed pandemije COVID-19

Poštovani,

 

Na ovaj način Vas želimo obavijestiti o novim Uredbama koje su donesene a odnose se na ublažavanje ekonomskih posljedica uslijed pandemije COVID-19.Na osnovu Odluke Vlade KS, Ministarstvo privrede KS je raspisalo javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plate za mjesec mart 2020. godine.Ovom Odlukom se pozivaju  pravna i fizička lica, čija je djelatnost zabranjena naredbama štabova civilne zaštite, da se prijave na ovaj javni poziv kako bi im se obezbijedila sredstva za isplatu dijela plate za mjesec mart, u zavisnosti od trajanja perioda zabrane djelatnosti.

Prijavu na ovaj poziv mogu podnijeti samo ona pravna i fizička lica koja imaju sjedište na području Kantona Sarajevo, a koja ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • da im je zabranjeno obavljanje djelatnosti naredbama štabova civilne zaštite (lista djelatnosti u prilogu),
  • da ispunjavaju obaveze po osnovu javnih prihoda, odnosno da su ih izvršili sa 31.12.2019. godine, te
  • da su zadržali broj prijavljenih radnika na dan 31. mart 2020. godine u odnosu na februar iste godine.
Zahtjev sa obrascem se podnosi samo za one zaposlenike koji su prijavljeni sa mjestom rada na području Kantona Sarajevo. Zbog podignutih mjera zaštite ljudi radi pandemije koronavirusa,  ovjeren i potpisan zahtjev se treba dostaviti Ministarstvu privrede KS elektronskim putem, na e-mail adrese prema sjedištu firme po općinama (navedeno u doc „javni poziv“ u prilogu koji možete preuzeti klikom na linkove ispod)
JAVNI POZIV
OBRAZAC 1
OBRAZAC 2

 

Krajnji rok za podnošenje Zahtjeva po ovom pozivu je 10 dana od objave, odnosno od 10.4.2020.
Za naredne mjesece kao i za sve dodatne mjere ćemo Vas blagovremeno obavijestiti kada budu zakonski usvojene.

RS-u je donesena Uredba prema kojoj su utvrđene poreske mjere za vriijeme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posljedica usljed bolesti COVID-19. Uredba je stupila na snagu 11.04.2020.
U skladu sa navedenom uredbom:

  • Produženi su rokovi za podnošenje godišnjih prijava do 30.4.2020.
  • Produženi su rokovi za izmirenje poreskih obaveza do 30.6.2020. izuzev za porez na nepokretnost za koji je pomjeren rok na 30.9.2020.(prvi dio) i na 31.12.2020.(drugi dio)
  • Omogućeno je plaćanje poreskih obaveza u ratama, odnosno porezni obveznici koji imaju poteškoće u poslovanju i ne uspiju uplatiti porezne obaveze do 30.6.2020.imaju mogućnost da Poreskoj upravi, najkasnije do 30.6.2020.podnesu Zahtjev za plaćanje ovih obaveza u ratama do kraja 2020.
  • Za vrijeme trajanja vanredne situacije i vanrednog stanja produžava se vrijeme za koje je poreskom obvezniku odobreno odgođeno plaćanje poreskog duga, te se za taj period ne obračunava kamata, počevši od rate koja je dospijevala u martu 2020.
  • Pravnim licima čija je djelatnost zabranjena refundiraju se za mjesec mart 2020. doprinosi na najnižu plaću. Potrebno je podnijeti Poreskopj upravi RS-a pismenu izjavu sa zahtjevom za saniranje posljedica izazvanih virusom korona najkasnije do 11.5.2020.
  • Pravnim licima čija je djelatnost zabranjena ili su prestali sa radom kao posljedica djelovanja pandemije, refundiraju se za mjesec april 2020. doprinosi na najnižu plaću kao i najniža plaća u iznosu 520,00 KM. Potrebno je podnijeti Poreskoj upravi RS-a pismenu izjavu sa zahtjevom za saniranje posljedica izazvanih virusom korona najkasnije do 10.6.2020.

 

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju.

MARKART TIM