Međunarodni dan računovođa – 10. novembar 2020

Danas se obilježava  Međunarodni dan računovođa, tim povodom vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o računovođama i računovodstvenoj profesiji.

Računovođe su srušile Al Capone-a

Nakon što je izbjegao toliko drugih optužbi, „Big Al“ je napokon otišao u zatvor zbog utaje poreza, zahvaljujući neumornim računovođama FBI-a.

Računovođa je napisao prve riječi iz historije

Najstariji sačuvani primjerak pisanog jezika datira od prije oko 5000 godina. Napisano je sumerskim klinastim pismom i glasi: “Tijekom 37 mjeseci primljeno je ukupno 29.086 mjera ječma. Potpisano, Kushim.”

Računovođe vode godišnje glasanje za Oskara

Akademija filmske umjetnosti i nauke zapošljava certificirane računovođe da bi sastavili sve listiće za Oskar i proglasili pobjednike. Akademija kaže da su računovođe idealne za ovaj zadatak zbog svoje reputacije objektivnosti i temeljitosti.

Računovođa je izmislio žvaku

Računovođa Walter Diemer radio je u tvornici žvakaćih guma Fleer i u slobodno vrijeme je eksperimentirao s receptima gume. Modernu formulu za žvakaću gumu izumio je 1926. godine i prvi ju je komercijalno plasirao na tržište. Žvakaća guma je bila ružičasta jer je to bila jedina boja za hranu koju je fabrika imala na raspolaganju.

dan računovođa

Neka nam je sretan dan računovođa!