Elektronsko podnošenje KUF-a i KIF-a Upravi za indirektno/neizravno oporezivanje

Želimo vas obavijestiti o novini koju uvodi Uprava za indirektno oporezivanje od 2020. godine. Osim dosadašnje obaveze elektronskog podnošenje PDV prijave, uvodi se elektronsko podnošenje knjige ulaznih i izlaznih faktura.

Podnošenje KUF-a i KIF-a će započeti od 2020. godine, s tim da je UIO omogućila probni period tokom 2020. godine u sklopu kojeg će se PDV obveznici moći pripremiti i na dobrovoljnoj bazi predavati KUF i KIF. Nakon što PDV obveznik  prvi put dostavi podatke iz knjigovodstvene evidencije  elektronskim putem, obavezan je za svaki naredni porezni period dostavljati e – evidenciju. Od 2021. godine to će postati zakonska obaveza svih obveznika.

Svrha ove novine je:

  • Automatska obrada primljenih podataka u UIO
  • Postizanje većeg stepena poreske discipline
  • Svakodnevna upotreba podataka (povrat PDV-a, ograničena provjera, ispravno popunjavanje podataka o KP)
  • Ciljani izbor obveznika za potpunu kontrolu

 

E- evidencija će se dostavljati u CSV formatu putem e-portala do 20-tog u mjesecu po isteku poreznog perioda, za jedan mjesec. Uprava za indirektno oporezivanje će sačiniti tehničko uputstvo za korisnike e-portala u vezi sa dostavljanjem e – evidencije koje će biti objavljeno u Službenim novinama.

Obveznik koji od 2021. godine (10.02.2021) ne postupi na propisan način odgovoran je za prekršaj propisan članom 116. Zakona o postupku indirektnog oporezivanja.
U narednom periodu ćemo vas  informisati o detaljima, odnosno o načinu dostave elektronskog KUF-a i KIF-a kao i potrebnih priprema koje je neophodno napraviti kako bi se uskladili sa sistemom UIO-a.

Vaš Markart tim