Mjesečna prijava poreza po odbitku – MOP 1002

S obzirom na obavještenje porezne uprave za poreske obveznike iz Federacije Bosne i Hercegovine koji zapošljavaju radnike sa prebivalištem u Republici Srpskoj, napominjemo Vas da Markart d.o.o. posjeduje elektronski certifikat Poreske Uprave Republike Srpske i redovito podnosi MOP-1002 za svoje klijente bilo da imaju zaposlenog radnika iz Republike Srpske ili poslovnu jedinicu u Republici Srpskoj.

Prijavu poreza po odbitku poslodavac – rezident Federacije BiH dužan je podnijeti za svog zaposlenika koji ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske.

Odredbama člana 23. stav 1. Zakona o doprinosima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 114/17) propisano je da su uplatioci doprinosa dužni najkasnije do kraja mjeseca za prethodni mjesec dostaviti obračun doprinosa Poreskoj upravi Republike Srpske.  Ovaj obračun uplatioci doprinosa dužni su dostaviti na obrascu Mjesečna prijava poreza po odbitku 1002 (MOP-1002).

U Pravilniku o postupku i načinu podnošenja poreskih prijava, propisano je da su počevši od 01.01.2017.godine svi isplatioci dohotka, odnosno uplatioci doprinosa obavezni da podnose Mjesečne prijave poreska po odbitku (MOP-1002) isključivo u elektronskom obliku potpisane elektronskim potpisom.

Zakonom o poreskom postupku Republike Srpske i Zakonom o doprinosima Republike Srpske propisane su novčane kazne od 1.000 KM do 3.000 KM  za porezne obveznike, pravna lica ili druge subjekte, ako ne podnesu poresku prijavu ili ne podnesu poresku prijavu na način i u roku koji je propisan poreskim propisima.