Prijedlozi novih zakona o porezu na dohodak i doprinosima

 

Poštovani,

 

Želimo Vas kratko obavijestiti o tome, koji su neki od prijedloga novih zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

Prema informacijama koje za sada imamo, ovi prijedlozi bi mogli biti usvojeni tokom 2020.godine sa primjenom od 2021.godine, pa su izmjene koje navodimo u nastavku, informativnog karaktera, kako bi ste imali uvid u ono što je predloženo.

 

Prihodi koje će prema novom zakonu biti oporezivi a trenutno se ne oporezuju:

  • naknada za topli obrok
  • naknada za prevoz na posao i sa posla
  • regres za godišnji odmor i naknada za praznike
  • jubilarne nagrade

 

Lični odbitak od 800,00 KM mjesečno, tj 9.600,00 godišnje, biće fiksna vrijednost i to za sve uposlenike bez obzira na broj izdržavanih članova.

Uposlenik će imati pravo na puni lični odbitak neovisno o broju dana u mjesecu, ali ukoliko je prijavljen na nepuno radno vrijeme, odbitak će se koristiti srazmjerno tome.

 

Prema novom zakonu, ukidaju se doprinosi na platu a stope doprinosa iz plate se mijenjaju i iznose:

  • doprinos za PIO 18,0%
  • doprinos za zdravstveno osiguranje 13,5%
  • doprinos za osiguranje u slučaju nezaposlenosti 1,0%

dakle dolazi do povećanja ukupne stope obaveznih doprinosa iz osnovice, sa trenutnih 31% na 32,5%.

Ukoliko iznos plate prije oporezivanja prelazi iznos od  KM 800 onda se na tu razliku obračunava porez na dohodak i to po stopi od 13%.

Za obračun plate po novom prijedlogu zakona kliknite ovdje

 

MENADŽERSKI UGOVOR

Specifično, u slučaju angažmana direktora preko menadžerskog ugovora, i dalje ostaje mogućnost da mu se ne isplaćuje nikakva naknada za njegov angažman ali postoji obaveza plaćanja doprinosa na prosječnu platu FBiH i to 18% doprinosa za PIO i 13,5% doprinosa za zdravstvo, ukoliko nije već osiguran.

 

UGOVORI O DJELU I AUTORSKI UGOVORI

Kod ugovora o djelu i autorskih ugovora, priznati rashodi će iznositi 10% u oba slučaja, umjesto dosadašnjih 20%, odnosno 30%.

Kod obračuna naknada po osnovu ovih ugovora, doprinosi će iznositi:

  • porez na dohodak 13%
  • doprinos za PIO 18%
  • doprinos za zdravstvo 13,5% ako osoba nije osigurana, što će zahtijevati da prije angažmana osoba dostavi ovaj podatak

Ukoliko je penzioner angažovan preko ugovora o djelu, u tom slučaju postoji samo obaveza plaćanja poreza, bez doprinosa.

 

DIVIDENDE

Dividende će biti oporezive stopom od 10%, u trenutku isplate bez obzira na to iz kojeg je perioda ostvarena dobit. Konačna informacija o tome da li će se dividende oporezivati retroaktivno ili sa godinom usvajanja novog zakona, još nije poznata.

 

 

To je nekoliko ključnih promjena koje donosi ovaj zakon, a o svim dodatnim informacijama ćemo Vas pravovremeno obavijestiti.