Prijedlog novog zakona o PDV-u

Ovim putem Vas želimo obavijestiti da je u planu izmjena Zakona o PDV-u. Razlog za izmjenu postojećeg Zakona je usklađivanje i harmonizacija sa propisima EU. Nove izmjene bi trebale riješiti postojeće dileme, nedorečenosti i prepreke u primjeni postojećeg Zakona .

Očekujemo da će novi Zakon  donijeti jasnije i preciznije upute koje će olakšati i naše poslovanje. Nažalost nema informacija o eventualnoj promjeni stope PDV-a kao ni produženju roka za predaju i plaćanje PDV-a.

Uporedni podaci o najavljenim promjenama Zakona o PDV-u*

ZAKON O PDV-uPRIJEDLOG NOVOG ZAKONA O PDV-u
Prag za obaveznu registraciju u PDV sistem – godišnji promet u iznosu od KM 50.000,00Predloženo povećanje praga od KM 75.000,00
Posebna šema u građevinarstvu se primjenjuje u slučajevima kada se obaveza plaćanja PDV kod prometa i dobara i usluga, koje su u vezi s izgradnjom nepokretne imovine, s prvog kooperanta prenosi na glavnog izvođača radova.Posebna šema u građevinarstvu se ukida.
Prenos imovine moguć samo na “istu djelatnost”.Jasnija i preciznija pravila o prenosu imovine poreskog obveznika te priznavanju PDV-a.
Nepotpuno određivanje prekršaja sa težim posljedicama kao i olakšavajuće okolnosti za blaže kazne.Izmjene u reguliranju odredbe prekršaja i određivanju kazni u zavisnosti od težine prekršaja, kao i definisanje zastare za prekršaje.
Povrat PDV-a u roku od 6 mjeseci bez detaljne kontrole.U postupku povrata i odobrenja poreznog kredita provodi se ispitni postupak na osnovu podataka iz baze, vodeći računa o cjelokupnoj poreznoj historiji obveznika.
Manji broj polja u PDV prijavi.Proširenje broja polja PDV prijave. Eventualne izmjene KUF-a i KIF-a kako bi se uskladili sa UIO i njihovim potrebama.

*Navedene promjene su predložene i kao takve nisu konačne. Predloženi nacrt novog Zakona nije još uvijek usvojen.

Preuzmite Nacrt zakona o PDV-u.